Tc-99m Tectrotyd (Octreotide) szcintigráfia

 

A vizsgálat célja, hogy a beteg szervezetében feltételezett, úgynevezett neuroendokrin daganat elhelyezkedését, kiterjedését meghatározzák. Vénás injekcióval egy radioaktív elemet (Tc-99m) tartalmazó, octreotide nevű anyagot juttatunk a vérébe, mely a keringéssel eljut az említett neuroendokrin daganat sejtjeihez és a felszínükön elhelyezkedő un. szomatosztatin receptorhoz  kötődik. Legalább két időpontban ( 1 óra és 4 óra múlva)  egy speciális kamera segítségével felvételeket készítünk a teljes testről, majd kiegészítő CT-felvételek is készülnek az elváltozás pontos helyének meghatározásához. Ez a kamera a szervezetben megkötődött radioaktivitást és ezen keresztül a daganat helyét és kiterjedését érzékeli.

Előkészítés

Speciális diéta tartása nem szükséges. Bő folyadékfogyasztás javasolt.
Néhány gyógyszer szedése zavarhatja a vizsgálatot. Amennyiben a vizsgálatra jelentkező beteg gyógyszereket szed, a kezelőorvos lehetőleg már 4-6 héttel (!) a vizsgálat előtt tájékoztassa a betegét, mely gyógyszerek szedését kell esetlegesen átmenetileg felfüggesztenie.
Ha a betegnek tudomása van arról, hogy bármely egyenes ági családtagjának (testvér, szülők, nagyszülők) volt vagy van neuroendokrin daganata (pajzsmirigy, mellékvese, karcinoid, stb.), azt feltétlenül jeleznie kell kezelőorvosának és az izotóp labor munkatársának.