I-123/I-131 MIBG vizsgálat

 

A vizsgálat célja, hogy a beteg szervezetében feltételezett, úgynevezett neuroendokrin daganat elhelyezkedését, kiterjedését meghatározzák. Vénás injekcióval egy radioaktív jódot (I-123) tartalmazó, MIBG nevű anyagot juttatunk a vérébe, mely a keringéssel eljut az említett neuroendokrin daganat sejtjeihez és hozzájuk kötődik. 24 óra múlva egy speciális kamera segítségével felvételeket készítünk a teljes testről. Ez a kamera a szervezetben megkötődött radioaktivitást és ezen keresztül a daganat helyét és kiterjedését érzékeli. A vizsgálat 1-2 órát vesz igénybe a kiegészítő CT-felvételekkel együtt.

Előkészítés

Speciális diéta tartása nem szükséges.
Bizonyos gyógyszerek szedése azonban zavarhatja a vizsgálatot. Amennyiben a vizsgálatra jelentkező beteg gyógyszereket szed, a kezelőorvos lehetőleg már 4-6 héttel (!) a vizsgálat előtt tájékoztassa a betegét, mely gyógyszerek szedését kell esetlegesen átmenetileg felfüggesztenie.
Ha a betegnek tudomása van arról, hogy bármely egyenes ági családtagjának (testvér, szülők, nagyszülők) volt vagy van neuroendokrin daganata (pajzsmirigy, mellékvese, karcinoid, stb.), azt feltétlenül jeleznie kell kezelőorvosának és az izotóp labor munkatársának.