A SPECT-CT-ről általában

 

A SPECT vizsgálat egy nukleáris medicina vizsgálómódszer. A vizsgálat során radioaktív izotópot tartalmazó anyagot (radiofarmakont) juttatunk a páciens szervezetébe és a kibocsátott sugárzás detektálása révén jutunk információkhoz a vizsgált szervek működéséről.
 
A CT vizsgálat egy radiológiai vizsgálómódszer melynek során röntgensugár halad át a páciens testén és a különböző szervek eltérő sugárelnyelése révén nyerünk információt a vizsgált szervek alakjáról, szerkezetéről.

A fent leírtak alapján nyilvánvaló, hogy a két vizsgálómódszer együttes alkalmazásával mindkét vizsgálat előnyeit kiaknázhatjuk. Egyszerre nyerhetünk alaki és funkcionális információt a vizsgálandó szervekről.

Miért jobb a SPECT/CT, mint a külön elkészült SPECT és CT vizsgálat?

Ha SPECT/CT vizsgálatot végzünk, akkor a felvételek egymás után, a beteg változatlan testhelyzetében készülnek el, így térben illeszkednek egymáshoz. Ha a két vizsgálat külön készül el, akkor komoly számítógépes utómunkálatokat kell végezni a SPECT és CT felvételeken, hogy azok lehetőség szerint egymással összhangba kerüljenek és még így sem garantálható a megfelelő eredmény.

A kombinált (szakszóval: képfúziós) vizsgálat segítségével pontosabban meghatározható a radiofarmakont dúsító eltérés helye.

A CT vizsgálat során csak olyan elváltozások jelennek meg, melyek már szerkezeti átalakulást okoznak az adott szervben, míg a SPECT vizsgálat a megváltozott működést jeleníti meg, ami még nem feltétlenül jár szerkezeti eltéréssel, így az elváltozás hamarabb felfedezhető.
 
A páciensnek nem szükséges a két vizsgálatra külön időpontban megjelennie, ezzel időt és pénzt (pl. utazási költség) takarít meg.

Hol alkalmazzuk leggyakrabban a SPECT/CT vizsgálatot?

Csonteltérések vizsgálata során: A csontszcintigráfia megmutatja, hol van a csontrendszerben megváltozott anyagcseréjű csontszövet, a CT vizsgálat segítségével látható ennek a területnek a szerkezete, felépítése, így elkülöníthetjük pl. a daganat áttétet a régebbi töréstől vagy degeneratív károsodástól.
 
Onkológiai vizsgálatoknál: Pontosan meghatározható a daganat kiterjedése, átterjedése a környező szervekre, az áttétek helye. Ismert daganatos beteg követése esetén a működésbeli változás megjelenítése miatt hamarabb felismerhetőek az esetleges újonnan megjelent áttétek.

A SPECT-CT vizsgálatok alkalmazási területei:

  • Minden egésztest-leképezésnél: MIBI-, Ga-citrát, LeucoScint, I-131, TlCl, In-Octreotid v., I-123 v 99mTc Tektrotyd. I-131 MIBG, teljes test ízületi szcintigráfia
  • Mellékpajzsmirigy vizsgálat során
  • tüdőszcintigráfia esetén
  • csontszcintigráfia során, ha az egésztest felvételen gyanús halmozást látunk
  • egyéb SPECT vizsgálatok, mint pl. máj fokális eltéréseinek vizsgálata

Árlista
Vizsgálatkérés