Az F18-FDG egésztest PET-CT vizsgálat menete

 

A PET-CT vizsgálat menete

A Scanomed Orvosi, Diagnosztikai, Kutató és Oktató Kft. két telephelyen végez PET-CT vizsgálatokat:

  • 1145 Budapest, Laky Adolf u. 44-46., az Országos Idegtudományi Intézet épületének első emeletén.
  • 4032 Debrecen, Nagyerdei krt. 98., a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum területén.


Előjegyzés, otthoni előkészületek
A betegek vizsgálata előjegyzés alapján, előre egyeztetett időpontban történik. A vizsgálat tervezett időpontjáról személyes értesítést kap levél, fax, vagy telefon formájában.
A vizsgálat időigényes és típusától függően több órát is igénybe vehet. Kérjük, hogy az értesítőben szereplő, vagy a telefonon egyeztetett időpontban pontosan jelenjen meg. Személyazonossági igazolványát, TAJ-kártyáját, valamint korábbi zárójelentéseit, vizsgálati leleteit, CT, MR filmjeit és/vagy CD lemezeit hozza magával.
A megadott időpontot megelőző 6 órában ne étkezzen, de cukormentes folyadékot (pl. szénsavmentes ásványvizet vagy keserű teát) bőségesen fogyasszon. Gyógyszereit a kezelőorvosa által előírt rendben szedje be. Tablettával kezelt cukorbetegsége esetén is beveheti a reggeli gyógyszereit, de tartsa be a a 6 órás éhezést. Inzulinkezelést igénylő cukorbetegség esetén ne változtasson a napi étkezési rendjén és inzulin adagolásán (a magas vércukor szint ronthatja a vizsgálat értékelhetőségét).
Kérjük, kerülje a testi megterheléssel járó tevékenységet (fizikai munka, sportolás stb.) a vizsgálatot megelőző 72 órában. Ugyancsak célszerű ügyelni arra, hogy a vizsgálat napján, annak kezdetéig ne fázzon (kerülje a hideg környezetben való tartózkodást, meleg ruházatot viseljen). Amennyiben dohányzik, megkérjük arra is, hogy a vizsgálat napján ezt mellőzze.

Fennálló terhesség esetén a vizsgálat nem végezhető el. Szoptatós kismamák a vizsgálat előtt gyűjtsenek egy napra elegendő tejet, mert a vizsgálat után 24 órán keresztül szüneteltetni kell a szoptatást. Várandósak és kiskorúak kísérőként való megjelenése nem tanácsos.

Ha nehezen, vagy csak segítséggel mozog, kérjük, hogy hozza magával kísérőjét, aki a vizsgálat ideje alatt segíti Önt.

Megérkezés, bejelentkezés (10-15 perc)
Megérkezés után azonnal jelentkezzen a PET-CT központ recepcióján, ahol a vizsgálatra érkezők fogadása, regisztrálása történik. Kérjük, ne késsen, inkább valamivel az előjegyzett időpont előtt érkezzen, mivel a vizsgálathoz szükséges izotóp néhány óra alatt lebomlik és felhasználhatatlanná válik, így a késés a vizsgálat elvégzését meghiúsíthatja.
A recepción ellenőrzik a személyazonosságát és – amennyiben OEP-finanszírozott vizsgálatra érkezett – a TAJ kártyája érvényességét. Felveszik személyes adatait, kitöltik a szükséges papírokat, és röviden ismertetik a vizsgálat menetét. Ennek alapján egy betegjogi nyilatkozatot kell aláírnia arról, hogy a szükséges tájékoztatást megkapta, és beleegyezik a vizsgálat elvégzésébe.

Kikérdezés, állapotfelmérés (15 - 30 perc)
A beteg előkészítése során előbb az anamnézis (kórtörténet) felvétele történik meg, majd vércukormérést végzünk. Elkérjük az Ön által hozott korábbi leleteket, filmeket, CD-ket, ezek közül a vizsgálat értékeléséhez szükségeseket lemásoljuk, majd az eredetieket visszaadjuk. Amennyiben klausztrofóbiás vagy szorong, enyhe nyugtatót hozhat magával és beveheti.

Kifejezetten kérjük, hogy ha bármilyen kérdése van, ha bármilyen magyarázatot nem ért meg, ha úgy érzi, hogy nem kapott meg minden szükséges információt, azt az izotóp beadása előtt jelezze kollégánknak.

Az izotóp beadása után munkatársaink – sugárterhelésük csökkentése érdekében – lehetőség szerint távolságot tartanak Öntől. Ez természetesen nem akadályozza meg őket abban, hogy szükség esetén segítséget nyújtsanak. Megértését köszönjük!

Amennyiben a vizsgálati eljárás során bármilyen zavaró körülményt érzékel, azt szintén haladéktalanul jelezze az Önnel foglalkozó munkatársunknak.

A nyomjelzőanyag beadása és nyugalmi időszak (60 perc)
Az állapotfelmérést követően fogjuk szólítani a nyomjelző anyag (FDG) beadására, majd a nyugalmi tartózkodás helyszínére.
A jelzőanyagot vénás injekció formájában kapja meg, mely után mintegy 60 percet kell teljes nyugalomban várakoznia az erre a célra kialakított helyiségben. A várakozás során fontos a teljes fizikai és szellemi nyugalmi állapot. A várakozási időben a bélrendszer pontosabb ábrázolásához kb. 1 liter víz vagy – a vizsgálat típusától függően – vízzel higított orális kontrasztanyag elfogyasztására kérjük, melynek mellékhatása igen ritka, esetenként átmeneti hányingert, hasmenést okozhat. Alkalmanként a jelzőanyag kiürülésének serkentésére intravénás vízhajtó (Furosemid) beadása lehet indokolt.
A 45-60 perces várakozást követően, közvetlenül a PET-CT vizsgálat megkezdése előtt munkatársunk megkéri, hogy fáradjon ki a mosdóba. A vizelet kiürítése azért fontos, mert a várakozási idő végére beadott FDG közel egynegyede koncentrálódik a hólyagban, ami zavarhatja a medence esetleges elváltozásainak megítélését.

A PET-CT vizsgálat (15-40 perc)
Munkatársunk beszólítja a kamera-helyiségbe és szükség esetén segít felfeküdni a vizsgálóasztalra. Előtte a hölgyeknek a melltartót le kell venni, kivehető műfogsort, ékszereket, piercinget el kell távolítani, de nem kell levetkőzni. A vizsgálat során az asztal meghatározott program szerint, 15-40 perc alatt többször végigmegy Önnel a PET-CT „alagútján”, miközben mozdulatlanul kell feküdnie. Az első közel 1 percben a CT vizsgálat történik meg, mely kevés zajjal járhat. Ezt követi a PET vizsgálat, ami teljesen zajtalan.
A PET-CT kamerában mikrofonok és hangszórók vannak elhelyezve, melyek segítségével kommunikálhat az operátorral.

Amennyiben a vizsgálat alatt bármilyen problémája adódik, azonnal szóljon munkatársunknak!

A vizsgálat befejezését követően munkatársunk szükség esetén lesegíti a vizsgálóasztalról és ezzel a vizsgálat befejeződött.


Távozás
A kamera-helyiség elhagyása után rögtön távozhat. A vizsgálatot követő 24 órában kérjük, hogy kerülje a kisgyermekekkel, illetve várandós anyákkal való huzamosabb együttlétet. Ugyanakkor javasolt a bőséges folyadékfogyasztás és a gyakori vizeletürítés, a jelzőanyag kiürülésének gyorsítása érdekében.

Leletkiadás
Cégünk munkatársai tisztában vannak azzal, hogy a vizsgálat eredménye gyakran sürgős, ezért már a regisztráció során az ügyfélszolgálat tájékoztatja arról, hogy lelete várhatóan mikorra fog elkészülni (általában 3 munkanapon belül). A leletet személyesen, vagy meghatalmazottja veheti át a vizsgálatot végző központunk recepcióján. Amennyiben a lelet személyes átvétele nem megoldható, akkor postai úton juttatjuk el Önnek. Az elkészült lelet mindkét példányát és a képi dokumentációt is Ön kapja meg azzal, hogy az egyik példányt juttassa el a kezelőorvosa részére. Amennyiben írásos hozzájárulását adja, lehetőségünk van közvetlenül a beutaló orvosnak elektronikus úton (e-mailben) is megküldeni a leletet.