Agyi PET-CT vizsgálatok

 

Bizonyos agyi tumorok agresszivitásának megállapításában, vagy a kezelés hatásosságának megítélésére az agyi PET (pozitron emissziós tomográf), illetve CT (computer tomográf) nagyon hatékony módszer.
Az agyi PET vizsgálat előtt radioaktív anyagot, radioaktív fluor izotóppal jelzett szőlőcukrot (FDG-t) vagy aminosavat, a fehérjék építőkövét (C11-metionint) adunk a betegnek vénás injekció formájában. Ezt követően a páciensnek egy csöndes várószobában kell pihennie és nem szabad megszólalnia. Ezután következik a leképezés. A bezártság érzés csökkentésére a betegnek érdemes behunyni a szemét. Továbbá nagyon fontos, hogy a vizsgálat alatt a beteg mozdulatlanul feküdjön. Ha erre a beteg nem képes, azt jeleznie kell a vizsgálatot végző orvosnak.
Agyi PET-CT vizsgálatokat kétféle nyomjelző anyaggal, F18-FDG-vel (Budapesten és Debrecenben is) és C11-metioninnal (csak Debrecenben) végzünk.

A teljes vizsgálat F18-FDG esetében 10-15 percet, C11 metioninnál 20 percet vesz igénybe. A PET vizsgálat mellett minden esetben készül CT felvétel is ugyanezzel a géppel, de ez nem nyújtja meg a vizsgálathoz szükséges időt.

Általános előkészítés

A vizsgálatot megelőzően hat órával a beteg nem ehet semmit. Csak vizet ihat, mert minden más folyadék és étel tartalmaz cukrot, amely a vizsgálat hatékonyságát jelentősen rontja. Ha a páciens cukorbeteg, különösen fontos, hogy tájékoztassa erről a vizsgálatot kérő orvost. Munkatársainktól pontos és részletes telefonos a beteg tájékoztatást kap az előkészületekről, amikor a vizsgálat időpontja miatt megkeresik.

Sugárterhelés

A vizsgálat sugárterhelése alacsony, hasonló a CT-vizsgálatokéhoz. Ezért a vizsgálatot követően a beteg nyugodtan mehet közösségbe és használhat mosdót anélkül, hogy ez másokra érdemi kockázatot jelentene.

Terhesség

Terhesség fennállásáról vagy annak gyanújáról, illetve szoptatás esetén a beteg tájékoztassa kezelőorvosát, aki ilyen esetben megbeszéli a teendőket a nukleáris medicina szakorvossal.

 

Agyi 18F-FDG PET-CT vizsgálat

Az agyi 18F-FDG PET-CT klinikai alkalmazása elsősorban az  agytumorok kimutatására,  malignitási fokának meghatározására terjed ki. Az agyi glükózeloszlás leképzésével azonban lehetőséget ad dementiák, epileptogén fókuszok diagnosztizálára is.

A beteg előkészítése

A vizsgálatra a beteg 4-6 órás éhgyomri állapotban érkezzen. Az adatok rögzítése és az anamnaesis felvétele után vércukorszint ellenőrzés történik. A radiofarmakon beadását követően a betegnek további 40 percet kell a fektetőben tölteni, teljes nyugalomban, lehetőleg félhomályban. A várakozási időben, folyadékot, illetve hígított kontrasztanyagot nem kell fogyasztania. A tényleges vizsgálat a radiofarmakon beadását követő 45. percben (+/- 5 perc) indul. Először egy alacsony dózisú koponya CT-vizsgálatra kerül sor, melyet követ a PET-adatgyűjtés, a PET begyűjtési idő: 10-15 perc.

 

Agyi 11C-methionin PET-CT vizsgálat

Az agyi 11C-methionin PET-CT vizsgálat célja a tumorsejtek megnövekedett animosavtranszportján alapulva az agyi életképes tumorszövet detektálása, az agyi tumoros folyamat pontos kiterjedésének meghatározása, a heterogén tumorok esetén a mintavétel helyének kijelölése, kezelés után a korai kiújulás kimutatása.

A beteg előkészítése

Legalább 4 órás éhgyomri állapot után a radiofarmakon beadása perifériás vénába kézi injektálással történik. A radiofarmakon beadását követoen a betegnek további 2-3 percet kell a fektetőben tölteni. A várakozási időben, folyadékot, illetve hígított kontrasztanyagot nem kell fogyasztania. A vizsgálatot megelőzően a betegnek nem szükséges vizelni. A tényleges vizsgálat a radiofarmakon beadását követő 10. percben (+/- 2-3 perc) indul. Először egy alacsony dózisú koponya CT-vizsgálat történik, majd ez után egy 20 perces PET –adatgyűjtés.