A PET-CT-ről általában

 


Sejtszintű képalkotás: a pozitron emissziós tomográfia (PET)

A PET egy olyan, néhány évtizedes múlttal rendelkező diagnosztikai eljárás, amely a legtöbb rosszindulatú daganatos megbetegedés, továbbá számos szív, központi idegrendszeri, illetve gyulladásos betegség gyors, pontos és biztonságos vizsgálatát teszi lehetővé. A PET kamera az emberi test működéséről molekuláris illetve sejt szinten képes képeket alkotni, ezáltal mintegy feltérképezni az emberi szervezetben zajló kóros folyamatokat.
 
A Magyarországon lényegében egyedüliként elérhető nyomjelzőanyaggal, a szőlőcukor-molekulához hasonló FDG-vel végzett PET diagnosztikát elsősorban a rosszindulatú daganatos megbetegedések korai felismerésére, súlyosságának meghatározására, valamint az alkalmazott kezelés eredményességének lemérésére alkalmazzák. A PET vizsgálat jelentősen javítja a diagnosztikai pontosságot, ami a betegek több mint egyharmadánál vezet az alkalmazott terápia megváltoztatásához.
 

Magyarországon éves szinten több tízezerre tehető azon daganatos betegek száma,
akiknek szüksége lenne PET vizsgálatra.

A PET vizsgálat lényege

A legkorszerűbb PET diagnosztikai eszközökben ma már egyetlen kombinált képalkotó rendszerbe építik a PET és a CT kamerát, ezt nevezzük PET-CT -nek. A PET-CT berendezések – egyesítve az egyes részegységek előnyös tulajdonságait – egy vizsgálat során nyújtanak mind anatómiai, mind funkcionális információkat a betegekről.

A PET vizsgálat során a beteg radioaktív izotóppal jelzett anyagot kap intravénás injekció formájában. Ennek a nyomjelző anyagnak a testen belüli eloszlását érzékeljük a PET kamera segítségével.

Leggyakrabban szőlőcukor (glükóz) molekulát jelölünk meg pozitron sugárzó izotóppal. A beadott cukorszerű anyagot a sejtek anyagcseréjük intenzitásától függően veszik fel. Minél intenzívebb a sejt anyagcseréje, annál több cukrot használ adott idő alatt. A rákos sejtek a kontroll nélküli burjánzásuk (osztódásuk) miatt lényegesen több cukrot használnak fel, mint a normális sejtek. Megfordítva: a csökkent életfunkciójú, vagy elhalt sejtek a normálisnál lényegesen kevesebb cukrot vesznek fel. Így a vizsgálat alkalmas az élő daganatszövet kimutatására és a sikeres kezelés következtében elhalt daganattól való elkülönítésére.

A PET-vizsgálat teljesen fájdalmatlan. Az azzal járó sugárterhelés 10 mCi (370 MBq) FDG injektálása esetén 7-10 mSv. Az alkalmazott jelzőanyaggal kapcsolatban allergiás reakciót nem írtak le a szakirodalomban. Az ezt megelőző natív (intravénás kontrasztanyag nélkül készült) alacsony dózisú CT-leképezés sugárterhelése 2-6 mSv.

OEP finanszírozott PET-CT vizsgálatok indikációs listái
Országos PET-CT várólista
Árlista
Vizsgálatkérés
Letölthető dokumentumok