Vese szcintigráfia

 

Dinamikus veseszcintigráfia

Gyakori indikációk

  • a vesefunkció és a kiválasztás ütemének megítélése
  • az egyes vesék relatív funkciójának meghatározása
  • húgyúti elzáródás igazolása/kizárása
  • a magas vérnyomás renovascularis eredetének igazolása/kizárása
  • reflux kimutatása és mértéke.

Ez a vizsgálat személyre szabott, annak megfelelően, hogy a kezelőorvos milyen információra kíváncsi a vesékkel kapcsolatban. A vizsgálatot fekvő helyzetben végezzük, kis mennyiségű radioaktív anyag vénás injekcióban való beadása után. A leképezés kb. 20 percig tart, a felvételeken követhető, ahogyan a vesék kiválasztják a beadott anyagot és az a húgyhólyagba jut. Ha a kezelőorvos húgyúti akadályra gyanakszik, ami elzárja a vizelet útját, akkor vízhajtó gyógyszert is kap a beteg majd a vizsgálat során, és újabb felvételek készülnek.
Ha magas vérnyomás indokolt a vizsgálat, akkor kb. 20 perces képsorozat készül a vesékről, vízhajtó adása nélkül.

Étrend: Csak akkor szükséges a betegnek éhgyomorra érkeznie a vizsgálatra, ha magas vérnyomás miatt vizsgálják, mert a vizsgálat során használt ACE gátló megfelelő felszívódását gátolja, ha étel van a gyomorban. Ezért ebben az esetben a vizsgálatot megelőző éjfél után a páciens ne egyen semmit, viszont fogyasszon sok folyadékot – vizet vagy akár üdítőt.


Statikus vesevizsgálat

Gyakori indikációk

  • Dystopiás vese kimutatása
  • Funkcióképes parenchyma kimutatása vesefejlődési rendellenességekben és egyéb vesebetegségekben
  • Recidiváló pyelonephritis okozta károsodás mértékének meghatározása, követése
  • Veseműtét előtt a veseműködés becslése

A beteg a vizsgálatot megelőző 2 órában kapja meg a szükséges radiofarmakont intravénás injekció formájában. A leképezés 4 különböző irányból történik, a vizsgálat 20 percnél több időt nem vesz igénybe. Ezalatt a páciensnek mozdulatlanul kell feküdnie.

Étrend: Legalább 4 nagy pohár folyadékot igyon meg a vizsgálatra érkező beteg a vizsgálat reggelén.

Gyógyszerek: Bizonyos gyógyszerek szedése zavarhatja a vizsgálatot. Amennyiben a vizsgálatra jelentkező beteg gyógyszereket szed, a kezelőorvos lehetőleg már 4-6 héttel (!) a vizsgálat előtt tájékoztassa a betegét, mely gyógyszerek szedését kell esetlegesen átmenetileg felfüggesztenie.

A normál veseműködésű betegek esetében a radiofarmakon 95%-a kb. 4 óra múlva kiürül a testből.