Pajzsmirigy szcintigráfia

 

Mellékpajzsmirigy szcintigráfia

A vizsgálat során kis mennyiségű radioaktív anyagot juttatunk a szervezetbe vénás injekció formájában. Mivel a vizsgálathoz kétféle radiofarmakonra van szükség, így a beteg két injekciót fog kapni. Az egyik anyag, a technécium csak a pajzsmirigyszövetben dúsul, a másik, a MIBI a pajzsmirigyben és a túlműködő mellékpajzsmirigy szövetben is halmozódik. A MIBI beadása után 45 perccel egy SPECT/CT vizsgálatot végzünk (kb. 20 perc), majd rögtön egy másik kamerával a páciens pajzsmirigyéről készítünk felvételeket. Ezután a vizsgálati alany megkapja a technécium injekciót, majd 15 perc múlva egy újabb sorozatot készítünk a nyakáról. Tehát összességében kb. 2 órát vesz igénybe a teljes vizsgálat.

Mindenképpen tájékoztassuk a vizsgálatot végző személyzetet arról, ha a közelmúltban bármilyen beavatkozást végeztek a beteg pajzsmirigyén vagy mellékpajzsmirigyén, illetve ha páciensnek kontrasztanyagos radiológiai vizsgálata volt az elmúlt időszakban.

Gyógyszerek: Bizonyos gyógyszerek szedése zavarhatja a vizsgálatot. Amennyiben a vizsgálatra jelentkező beteg gyógyszereket szed, a kezelőorvos lehetőleg már 4-6 héttel (!) a vizsgálat előtt tájékoztassa a betegét, mely gyógyszerek szedését kell esetlegesen átmenetileg felfüggesztenie. Különösen fontos ez, ha a beteg pajzsmirigyre ható szereket vagy jódtartalmú étrend-kiegészítőket szed.


Pajzsmirigy vizsgálat

A vizsgálat során kis mennyiségű radioaktív anyagot adunk a betegnek vénás injekció formájában. A radiofarmakon (Tc-99m) a jódhoz hasonlóan viselkedik a szervezetben, a pajzsmirigy sejtek felveszik, így a pajzsmirigy működése megítélhető. Az injekciózás után 15 perccel végezzük el a leképezést.
Amennyiben a szakorvos a leletezés során elváltozást talál, akkor szükség lehet egy másik, vizsgálatra is. Ez csak a beadandó radiofarmakon típusában tér el.

Étrend: A beteg ugyanúgy étkezhet és ihat, ahogyan máskor is szokott.

Gyógyszerek: Bizonyos gyógyszerek szedése zavarhatja a vizsgálatot. Amennyiben a vizsgálatra jelentkező beteg gyógyszereket szed, a kezelőorvos lehetőleg már 4-6 héttel (!) a vizsgálat előtt tájékoztassa a betegét, mely gyógyszerek szedését kell esetlegesen átmenetileg felfüggesztenie. Különösen fontos ez, ha a beteg a pajzsmirigy működésére ható szereket vagy jódtartalmú étrend-kiegészítőket szed. Kérjük, arról is mindenképpen szóljon, ha a közelmúltban kontrasztanyagos röntgen vagy CT vizsgálata volt.