Az izotópos vizsgálatokról általában

 

Az izotópos vizsgálatok során az izotóppal jelzett anyagot leggyakrabban vénásan (esetleg szájon át, vagy belélegezve) juttatjuk a beteg szervezetébe. A vizsgálat típusától függően olyan anyagot választunk, amely a kérdéses szervben kötődik meg, illetve választódik ki. A szerv élettani működésétől függően szükség lehet hosszabb-rövidebb várakozásra az injekciót követően, mielőtt a felvételeket elkészítenénk. Azonban vannak olyan vizsgálataink is, amelyeknél a felvételeket csak több nappal később lehet elkészíteni.
A felvételek elkészítési ideje nem egységes, vannak rövidebb és hosszabb vizsgálatok is, így a gyermekekkel, elesett betegekkel a kísérő szülő, hozzátartózó végig együtt lehet.


Előkészületek a vizsgálat napján:

 • A vizsgálatok előjegyzéssel történnek. A bomló anyag miatt fontos, hogy a beteg pontosan érkezzen, mert késés esetén nem tudjuk elvégezni a vizsgálatot
 • A jelentkezéskor a beteg hozza magával: beutalóját, személyi igazolványát, TB-kártyáját, előző leleteit, zárójelentéseit!
 • A felesleges sugárterhelés elkerülése érdekében a vizsgált beteg lehetőleg ne hozza magával gyermekét a laboratóriumba!
 • A vizsgálatok többsége nem igényel semmilyen előkészítést (a beteg étkezhet, gyógyszereit beveheti, mint máskor).
 • Speciális előkészítést igénylő vizsgálatok:
  • a máj-epeúti rendszer izotópos vizsgálata- éhgyomri állapotban történik.
  • a csontvizsgálathoz- a beteg hozzon magával 1l folyadékot!
  • a tüdővizsgálatra- a beteg feltétlenül hozza magával a legutóbbi mellkas röntgen felvételét!
  • a vesevizsgálatnál- fontos, hogy a beteg sok folyadékot fogyasszon!


Vizsgálati kockázatok

A sugárzás diagnosztikai és terápiás hatásait már évtizedek óta használják az orvosi gyakorlatban.  A vizsgálat alacsony sugárterheléssel jár, hasonlóan a röntgen-vizsgálatokhoz. A sugárterhelés körülbelül egy átlagos személy fél-másfél éves – a kozmikus sugárzásból és a természetes háttérsugárzásból adódó- sugárterhelésének felel meg. A kapott sugárdózis kb. 5-10%-a annak az egészségi szempontból biztonságosnak ítélt dózisnak, amit 1 év alatt egy sugárzó anyagokkal dolgozó orvos vagy asszisztens kaphat. A vizsgálatot követően a beteg nyugodtan mehet közösségbe és használhat mosdót, WC-t is anélkül, hogy ez másokra érdemi kockázatot jelentene. Amennyiben a páciensnek kérdése, problémája adódik a vizsgálattal kapcsolatban, a nukleáris medicina szakembereinkhez bizalommal fordulhat!


Mellékhatások

A radioaktív anyag, melyet kap, nem rendelkezik semmilyen mellékhatással. Allergiás tünetek nem szoktak előfordulni.


A vizsgálat után:

A vizsgálatot követően a beteg ehet és ihat, mint máskor. A vizsgálat napján a terhes kismamákkal és a 16 éven aluli gyermekekkel való találkozást mindenképpen kerülni kell!


Eredmények:

A vizsgálat eredményét legkésőbb három munkanap elteltével a kezelőorvosához, vagy páciensnek postázzuk. Amennyiben a beteg igényli, a vizsgálat eredményét nukleáris medicina szakorvosunkkal megbeszélheti.


Nőbetegeinknek:

Nem ajánlott az izotópos vizsgálat elvégzése amennyiben a páciens terhes, vagy valószínűleg gyermeket vár. Kérjük, a vizsgálat előtt a beteg mindenképpen jelezze a kollégáinknak, hogyha állapotos vagy szoptat! Amennyiben a kezelőorvos ennek ismeretében is szükségesnek tartja a vizsgálatot, annak elvégzése nem ellenjavallt.