scan17

 

GE Discovery MI PET-CT kamera átadása a ScanoMed budapesti központjában! 

 

Világszínvonalú, hazánk és egyben Közép-Kelet–Európai első digitális, kutatási szintű GE Discovery MI PET-CT kamera átadására kerül sor 2017. október 05-én 14 órától a ScanoMed budapesti központjában.

A ScanoMed Orvosi, Diagnosztikai, Kutató és Oktató Kft. (korábbi nevén PET-CT Orvosi, Diagnosztikai Kft.) 2005 óta működő magyar magántulajdonban levő egészségügyi szolgáltató, mely 2007-től a MEDISO cégcsoport tagjaként Budapesten és Debrecenben végez PET-CT vizsgálatokat. Ezen túlmenően a cég debreceni központjában, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum területén működik az ország egyik legnagyobb nukleáris medicina laborja, ahol nemzetközi viszonylatban is egyedülállóan integráltan találhatók meg a hagyományos izotópdiagnosztikai technikák és a legújabb képalkotó diagnosztikai berendezések. 2015-ben a ScanoMed debreceni központjában preklinikai kutatásokat szolgáló Transzlációs Kutató Központ is létesült.

A ScanoMed Budapest, az ország legelső PET-CT központjaként, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet modern klinikai környezetében végez magas színvonalú, elsősorban daganatos betegségek PET-CT vizsgálatát. A központ a hazai nukleáris medicina mérföldköveként 2005 májusában végezte el az ország első PET-CT vizsgálatát. A két központban az elmúlt 12 év alatt közel 100 000 PET-CT vizsgálatot végeztek.

2017. júliusában a ScanoMed Kft. budapesti központjában jelentős fejlesztés kezdődött, ami a betegek PET-CT vizsgálatának minőségét is jelentősen befolyásolja az elkövetkező időszakban. Telepítésre került egy új PET-CT kamera, az amerikai General Electric konszern Discovery MI nevű készüléke. Ezzel a 2005 óta működő, ugyancsak GE által gyártott PET-CT kamerát cserélték le a GE legújabb fejlesztésű PET-CT kamerájára. Az új PET-CT készülék a világon egyedülálló módon, az első teljesen digitális, kutatási szintű PET-CT kamera típus. Számos innovatív újítást tartalmaz hardveresen és szoftveresen egyaránt. Az első hazai digitális kamera rekonstruáló képessége jelentősen meghaladja a jelenleg hazánkban működtetett valamennyi kameráét, és ezáltal a kamera felbontóképessége új dimenziót nyit az elváltozások detektálásában. Minden eddiginél jobb minőségű PET-CT képek nyerhetők vele, a kisebb elváltozások is megbízhatóbban detektálhatók. A digitális megoldás biztosítja, hogy a fém protézisek (fogtömések, csípő, térd, váll protézisek) mellett nagy biztonságú diagnosztikus lehetőséggel vizsgálható legyen az adott anatómiai régió is. Az új PET-CT készülék mindezek mellett kiválóan alkalmas rutinszerű légzéskapuzásra is. A vizsgálat során a beteg légzéséből adódó mozgás miatt a mellkas emelkedését, süllyedését figyelő speciális kamerarendszernek köszönhetően a rekesz közeli, kisméretű elváltozások sem maradnak rejtve többé, így ezekről a területekről is tökéletesen éles kép készül.

Az új digitális PET-CT kamera minden korábbinál jobb minőségű képeket tud előállítani, miközben a betegeknek beadott radioaktív anyag mennyisége - a sugárterhelés – jelentősen csökkenthető, ugyanakkor a vizsgálati idő jelentősen lerövidül, mivel az új kamerával minden eddiginél gyorsabb a leképezés. Ezen tulajdonságok alapján kijelenthető, hogy a ScanoMed budapesti központjába telepített első digitális, kutatási szintű GE Discovery MI PET-CT kamera jelenleg a világ vezető "high-end" PET-CT készüléke, ami mostantól a ScanoMed jóvoltából Magyarországon is elérhető. Az elmúlt hónapokban már több száz beteg vizsgálata is bizonyítja mindezt.

A kamera cserével együtt a ScanoMed budapesti központja is teljesen megújult, pácienseik számára a világszínvonalú kamerához illő környezetet biztosítva ezzel.

scan4        

 

scan9

 

scan16        scan18